Megapixel circus

"Mag het een beetje meer zijn" zoals bij de slager?

Een Digitale camera met 12 Megapixel is beter dan eentje met 'slechts' 6 Megapixel. 'Vanzelfsprekend' is het antwoord van de verkoper en zelf zal je waarschijnlijk ook zo denken omdat je altijd hebt gehoord dat "meer ... beter" is. (1 mega = 1 miljoen)

Klopt niet moeten we helaas zeggen als het een compactcamera betreft.

Een onafhankelijk testbureau voor digitale ontwikkeling uit Duitsland is er achter gekomen dat de beeldkwaliteit van de camera's er op achteruit gaat naar gelang het veelvoud aan megapixels !

De reden hiervoor is dat de beelsensoren in de camera in steeds meer en kleinere pixels worden opgedeeld terwijl de oppervlakte van de sensor dezelfde blijft.

In 1995 werden de eerste digitale camera's op de markt gebracht doch deze hadden een te beperkt aantal pixels om goede afdrukken te maken. Onder druk van de media werd een paar jaar later een "2 megapixel" sensor ontwikkeld die de standaard werd voor het afdrukken van uitstekende 10 x 15cm foto's en waarbij zelfs een A4 afdruk heel goed te noemen was.

En inderdaad : "meer pixels is meer kwaliteit" werd de slogan en de fabrikanten speelden daar handig op in.

In 2004 verschenen de eerste "6 megapixel" camera's. De experts komen overeen dat de "6 mega" onder normale omstandigheden met dezelfde opname-instellingen overeenkomen met een doorsnee kleinbeeldopname (35mm film).

Vanaf toen ging het bergaf met de kwaliteit. De nieuwe "8 megapixel" modellen vertoonden al de eerste beeldstoringen zoals ruis en afwijkingen van het objectief werden extra uitvergroot.

Deze problemen die met de huidige 10, 12, .?? -megapixel camera's nog worden versterkt probeert men softwarematig op te lossen doch dit lukt maar mondjesmaat.

Waarom is "des te meer pixels des te slechter !?"

De compactcamera's moeten klein en gunstig in aankoop zijn. De ingebouwde sensoren zijn dus klein en gangbare formaten hiervan zijn de 7,5 x 9,4 mm of de nog kleinere 5,4 x 6,8 mm waarop de meer en meer megapixels dienen te passen.

sensorgroot sensorklein

De grootte van de sensor blijft dezelfde doch de grootte van een pixel verkleint drastisch!!

Het verkleinen heeft tot gevolg dat er minder licht per pixel overblijft waardoor de lichtgevoeligheid vermindert en de kans op ruis vergroot !

Tegelijkertijd wordt van het groot aantal megapixels verwacht dat ze veel details (resolutie) opleveren doch dit vereist betere objectieven met een hogere lichtgevoeligheid en met weinig vertekening. Hoge licht gevoeligheid staat gelijk aan een groot objectief wat niet in het concept van een kleine compactcamera past ...

Het beste kompromis voor een compactcamera is een sensor met 6 Megapixels of in feite is nog beter een pixelgrootte van meer dan 3 µm. (µm = micrometer = 0, 000001 meter)

Gaat deze redenering ook op voor een digitale spiegelreflex (DSLR) ?

Voor dit type camera geldt bovenstaande benadering niet helemaal omdat de gebruikte sensoren en de pixels van een groter formaat zijn (16.0 mm x 23.0 mm voor een APS-C tot zelfs 24.0 mm x 36.0 mm of groter)

De camera wordt hierdoor lichtgevoeliger met minder last van ruis. Het gebruik van hoogwaardige objectieven zorgt voor de rest.

Als voor een goede foto een pixelgrootte van minimum 3 µm wordt vereist hoeveel pixels passen er dan op een sensor.

sensorafmeting

sensoren

Maximaal pixels bij minimum 3 µm pixelgrootte :

Sensorgrootte
aantal pixels
 
35 mm
96 MP
DSLR - "Full Frame"
APS-C
37 MP
DSLR Nikon, Canon, Pentax, ...
4/3″
27 MP
DSLR Olympus "Four-Thirds"
2/3″
6 MP
Compact camera's
1/1,8"
4 MP
1/2,5″
2,7 MP

Pixelafmetingen bij de huidige DSLR liggen tussen de 5 µm en 6 µm. Een hoger µm cijfer is belangrijker dan het aantal megapixel !!

Nikon D90 (12 MP APS-C) 5,5 µm Pentax K10D (10 MP APS-C) 6,0 µm
Nikon D3X (24 MP Full frame) 5,9 µm Pentax k20D (14 MP APS-C) 5,0 µm
Canon 5D (21 MP Full Frame) 6,4 µm Olympus E3 (10 MP 4/3 ") 4,7 µm
Nikon D80 (10 MP APS-C) 6,1 µm Hasselblad H3DII (51 MP 36*48) 5,9 µm

Op een rijtje :

kleinere pixels

  • meer problemen met de lichtgevoeligheid = minder dynamiek
  • meer ruis
  • minder detail weergave omwille van minder beschikbaar licht

meer pixels

  • meer data opslag nodig :
  • ongecomprimeerd komt 2 megapixel overeen met 6 megabyte geheugen
  • JPG hoge kwaliteit : +/- 60% van het aantal megapixel (10 megapixel = 6,4 megabyte geheugen)

De onderzoekers besluiten dat 6 megapixel voor zowel de compact als voor de DSLR de beste voorwaarden biedt voor een prima opname (weinig ruis, prima details, ....)

Opmerkingen :

bijvoorbeeld een 12 megapixel camera op een lagere resolutie instellen helpt helaas niet.

Het is wel zo dat de technische ontwikkelingen en de daaraan gekoppelde marketingstechnieken niet stilstaan

"Citius, Altius, Fortius" is helaas een menselijk trekje dat de verkoper goed weet te waarderen.

Thom Hogan : "Amateurs need more pixels, pros probably don't."

bron : http://digitalkamera.image-engineering.de/