Witbalans

WITTER DAN WIT !?

Witbalans (WB) is een proces in de camera om een witte kleur ook als wit weer te geven op de foto. De witbalans van de camera zal rekening moeten houden met de "kleur temperaturen" van de aanwezige lichtbronnen.

Het menselijk oog heeft geen probleem met het bepalen van wit in om het even welke situatie maar een digitale camera daarentegen ....

Een slecht ingestelde witbalans kan een blauwe, oranje of zelfs groene zweem aan het beeld toevoegen wat in een onrealistisch beeld zal resulteren.

Het begrijpen van de witbalans instellingen van de camera is een must om onder gelijkwelke lichtsituatie een goede uitgebalanceerde foto te maken. De kleurtemperatuur aan de Italiaanse Riviere is iets anders dan deze aan het strand van Scheveningen.

WBslecht

WBgoed

         Slechte Witbalans                                      Goede Witbalans

De kleurtemperatuur beschrijft het spectrum van "uitgestraald" licht van een voorwerp. Dit kunnen we ook omschrijven als de rode gloed van een gloeiend metaal en als we het nog heter smeden dan spreken we al gauw van witte gloed.

Soort licht
Kleurtemperatuur in Kelvin
Kaarsenvlam
1000-2000
Kunstlicht ~ Gloeilamp (Tungsten)
2500-3500
Zonsopgang en ondergang
3000-4000
TL (gas) ~ "daglicht" lampen
4000-5000
Middagzon, flits
5000-5,500
Stralende zon, heldere hemel
5000-6,500
Bewolkte lucht, Shaduw
6500-8,000
Blauwe lucht
9,000-10000

Merk op dat 5000 K een neutraal licht geeft terwijl 3000 K en 9000 K respectievelijk meer naar oranje of blauw neigen. Als de kleurtemperatuur stijgt dan lijkt de weergegeven kleur koeler.

Gelukkig beschikken de meeste digitale camera's over een automatische witbalans waarbij de electronica de best geschikte instelling voor de witbalans zal berekenen aan de hand van het aanwezige licht. Met een dominerend licht, zonder iets neutraal wit, wordt de camera wel eens voor de gek gehouden en krijgen we een niet geslaagde foto en zijn we genoodzaakt zelf een witbalans te selecteren. Hieronder een selectie van mogelijke voorinstellingen bij een digitale camera gerangschikt volgens lichttemperatuur:

WBauto

Automatische witbalans waarbij de camera binnen een bereik tussen 3500 K en 7000 K de beste waarde zal kiezen. Dit werkt prima in 95% van de omstandigheden

WBzelf

Gebruikersvoorkeur : de gebruiker kan aan de hand van een grijskaart of witblad een foto in de camera opslaan die als referentie voor de berekening van de witbalans wordt gebruikt. Bv een wittebruidsjurk kan als referentie voor de huwelijksreportage dienen.

WBkunstlicht

Kunstlicht : voorinstelling bij gebruik met o.a. gloeilampen

wbtl

TL en gaslicht : voorinstelling voor o.a; TL lampen, halogeen, ...

WBdaglichtDaglicht : voor opnames tijden de dag met direct zonlicht

WBflitsFlits : voor opnames met de interne / externe flits

WBbewolktBewolkt : bij daglicht met bewolking

WBschaduwSchaduw : Voor daglichtopnames waarbij het onderwerp zich in de schaduw bevindt

 

Raadpleeg voor het aantal instellingen de handleiding van uw camera!

Afhankelijk van de tijd van de dag of de schemering mag de instelling "bewolkt" in plaats van "daglicht" worden gebruikt. Als de foto op het LCD schermpje te koel (flets) lijkt kan je het beste de kleurtemperatuurinstelling verhogen bv van daglicht naar bewolkt. Bij te warm licht dient een lagere temperatuur gekozen te worden : bv kunstlicht in plaats van daglicht. Bij sommige camera's is het zelfs mogelijk om een kleurtemperatuurwaarde in Kelvin in te geven : bv 4700 K

De beste manier om een juiste witbalans te verkrijgen kan door het fotograferen in RAW formaat omdat deze het toelaat om achteraf op de computer de witbalans in te stellen of corrigeren. De witbalans correctie met RAW is veel uitgebreider en de meeste fotobewerkingsprogramma's bieden dit vanzelfsprekend aan.

Witbalans is een uitdaging op zich en door veel experimenteren kunnen verrassende resultaten tevoorschijn komen!

Tip: vergeet nooit de witbalans terug naar "auto" te plaatsen na een of ander experiment

foto : Cambridgeincolour